12 aprilie 2018

Givenchy | De la Audrey Hepburn la Jackie Kennedy si impactul asupra modei

  • Categoria : Brand's History
  • Postat de : Tabita Outlet
  • 12 aprilie 2018, 11:56

Givenchy este, pentru foarte multi, numele unui parfum, insa acelasi Hubert de Givenchy a fost unul dintre cei mai iconici designeri francezi care le-a imbracat pe Jacqueline Kennedy, Caroline de Monaco, Greta Garbo, Elizabeth Taylor si Audrey Hepburn!

Printre altele, celebrul creator de moda a realizat in premiera o linie de creatii de lux pret-a-porter si s-a bucurat de o cariera extrem de admirata si invidiata de-a lungul a patru decenii. Secretul succesului sau…?

Spre deosebire de orice alt creator de moda a carui poveste v-am mai impartasit-o pe blogul Tabita Outlet, Givenchy a fost cu totul privilegiat. E drept, primele incursiuni in lumea modei le-a avut de foarte tanar, la fel ca si Tommy Hilfiger sau Amancio Ortega, insa parcursul lui a fost diferit.

Inca de la 17 ani a avut ocazia sa lucreze alaturi de cei mai mari creatori de moda ai acelor vremuri si, in doar 8 ani, si-a lansat propria casa de moda. Succesul lui Givenchy a venit aproape instantaneu, mai toate femeile bogate dorind sa-i poarte creatiile. Faptul ca il lega o stransa prietenie de frumoasa si talentata actrita Audrey Hepburn a contribuit, bineinteles, la faima sa, insa talentul acestui creator de moda ramane incontestabil!

Mama, prima sursa de inspiratie

Givenchi isi amintea, in interviurile sale, cu cata curiozitate isi privea mama. De mic copil, in timpul intalnirilor acesteia cu croitoreasa, le dadea indicatii despre unde sa ataseze o anumita panglica sau cum sa fixeze un anumit volan. Si inca de pe atunci, cand avea 8 ani, isi imagina propria casa de moda.

De altfel, intregul liceu l-a petrecut desenand crochiuri, astfel ca, in doar cativa ani, ajunsese sa schiteze si pana la 400 de desene de rochii intr-o singura zi! Exigenta isi spunea de fiecare data cuvantul, in sensul ca, din toate acestea, doar una sau doua erau alese pentru a fi puse in executie.

Norocul de a se fi nascut intr-o familie de aristocrati

Eleganta si stilul care i-au caracterizat intreaga creatie se trag, fara indoiala, din mediul la care a fost expus. Nascut in 1927 in Beauvais, intr-o familie de aristocrati, Hubert de Givenchy a crescut sub indrumarea unei mame frumoase si elegante, ce se tragea dintr-o veche familie de colectionari de arta.

Bunastarea familiei i-a permis sa studieze la Paris, in capitala modei, si sa devina ucenicul marilor designeri francezi. Givenchy a avut ocazia sa lucreze cu Rita Hayworth si Greta Garbo pe cand isi facea ucenicia in atelierul celebrului Jacques Fath. Sub aripa lui Robert Piguet i-a cunoscut pe Christian Dior, Jean Cocteau si Jean Marais. Iar dupa ce a terminat cursurile cu Elsa Schiaparelli, in 1952, a fost gata sa inceapa sa lucreze pe cont propriu.

In mod evident, nu orice mare creator de moda a avut parte de un start atat de privilegiat!

Audrey Hepburn, prima celebritate care l-a contractat

Indragita actrita a fost printre primele personalitati ale vremii care l-au abordat pentru a-i crea rochiile pe care avea sa le poarte in filmul Sabrina si astfel a inceput o prietenie care avea sa-i lege pentru tot restul vietii. Totul se intampla in 1953, la doar un an dupa ce acesta isi deschisese casa de moda, iar intalnirea a debutat cu o surpriza.

Lui Givenchy i se spusese ca il va vizita Miss Hepburn si acesta a presupus, pana in clipa in care a intrat pe usa, ca ar fi vorba despre Katherine Hepburn. Era insa Audrey care, in mai putin de o ora, si-a ales toate costumele pentru film, cu care productia Sabrina a luat in acel an premiul Oscar pentru cele mai bune costume!

De atunci si pana la moartea sa, actrita a apelat mereu la vestitul creator de moda, pentru rochiile din toate celelalte filme ale ei, inclusiv Breakfast at Tiffany’s si How to steal a million. Iar daca va intrebati cand anume si-a descoperit Givenchy pasiunea pentru parfumuri, ei bine, povestea este legata tot de Audrey, despre care se spune ca l-a inspirat in realizarea L’Interdit, primul sau parfum din 1957.

40 de ani de „haute couture”, in atentia familiilor regale si a vedetelor de film

Probabil ca asa se poate rezuma cel mai explicit intreaga cariera a marelui creator de moda Givenchy. Figura emblematica a secolului al XX-lea, acesta a imbracat, in cei 40 de ani de creatie ai sai, cele mai mari personalitati. Iar pentru cei care tind sa puna totul pe seama startului favorabil pe care i l-a oferit familia, trebuie sa specificam ca, la inceput, nimeni nu a avut prea mare incredere in sansele de reusita ale tanarului Hubert. Asa cum spunea chiar el, „… m-am decis sa plec la Paris … Familia mea m-a lasat, fara a crede o secunda ca imi voi indeplini visul”.

Insa pentru ca era, intr-adevar, talentat, dar si pentru ca a fost foarte hotarat, a reusit. A reusit nu doar sa dea viata celor mai sofisticate creatii pentru cele mai sofisticate cliente ale acelor ani, ci si sa isi duca relatiile cu acestea la un cu totul alt nivel: „Relatiile noastre nu se limitau la haine. Am invatat multe privindu-le, traind, primind si iesind impreuna”.

Dupa o cariera emblematica ce l-a consacrat drept unul dintre cei mai mari designeri francezi, Givenchy s-a retras din activitate in 1995. Casa sa de moda a fost preluata, de-a lungul anilor, de John Galliano, Alexander McQueen, Julien MacDonald si, mai nou, Riccardo Tisci.